,

Slaaptekort en de effecten ervan voor jou als ouder

SLAAPTEKORT en de effecten ervan voor jou als ouder

Ik zie mezelf nog zitten, moe, zo moe en radeloos. Zittend met ons zoontje in mijn armen beneden in de huiskamer. Het was donker en stil. De wereld om ons heen sliep nog. Af en toe hoorde ik buiten een geluid, iemand die vroeg naar zijn werk ging, een kliko die voor dat en dauw aan de straat gezet werd. De kerkklok sloeg…1-2-3-4-5 keer. Ook onze dag was begonnen, alweer veel te vroeg! Ik dacht aan hoe ik dag weer door moest zien te komen.

Slaap is een levensbehoefte! Voor baby’s maar ook voor jou als volwassene! Wij als mensen kunnen simpelweg niet zonder slaap. Het helpt je herstellen en opladen. Je hebt het keihard nodig om gelukkig te zijn. Het is niet voor niets dat het onthouden van slaap als martelmethode gebruikt wordt. Langdurig te weinig slaap raakt je keihard en op alle fronten. Met slaaptekort functioneer je slechter en voel je je zowel lichamelijk en geestelijk een stuk minder. Waar je eerst moe bent, super moe, gaat dit langzaam over in uitputting.

Slaaptekort heeft nadelige effecten:

✻  Minder alert en minder waakzaam en oplettend. Dit vormt bijvoorbeeld een gevaar in het verkeer.
✻  Slechte concentratie, dus je krijgt veel minder gedaan.
✻  Je voelt je minder gelukkig.
✻  Geen energie om sociale dingen te ondernemen.
✻  Sneller geïrriteert en prikkelbaar 🌵.
✻  Er kan druk komen op je relatie.
✻  verminderde weerstand waardoor je vatbaarder bent voor infecties.
✻  verhoogde kans op angsten, stress en depressie.
✻  Je hebt meer risico op overgewicht.
✻  Grotere kans op hart- en vaatziekten.
✻  Verminderd cognitief functioneren (denken, taal, gewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie).

Welk effect heeft slaaptekort op jou?

Als je merkt dat de gebroken nachten met je baby jou onderuit aan het halen zijn is het tijd voor ACTIE! En alleen jij kunt deze stap zetten! Een babyconsulent kan je hierbij helpen.

➜ Praat erover met je partner en naasten. Bespreek waar je hulp kunt gebruiken voor meer rust. Overweeg wat helpend kan zijn in jouw situatie en weet dat je er niet alleen voor staat!

Babyconsulenten zijn er voor gezinnen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Als de zorg voor jouw baby van 0 tot 18 maanden anders gaat dan verwacht. Samen met jou gaan we kijken hoe we de balans binnen jullie gezin terug kunnen brengen. Met praktische tips, veel betrokkenheid en specifieke kennis en ervaring in het begeleiden van jonge gezinnen ben ik als babyconsulent in de omgeving Eindhoven gedurende enkele weken jullie aanspreekpunt en vraagbaak.

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *