,

Welke olie kies je voor babymassage?

Welke olie kies je voor babymassage?

Om je baby met soepele bewegingen te masseren is het fijn om tijdens de babymassage olie of massagecrême te gebruiken. Maar wat let je nou op bij het aanschaffen? Dat is een vraag die ik vraag krijg van ouders tijdens mijn lessen babymassage. Met alle keuze die er is in de winkels, snap ik heel goed dat je soms door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer ziet. Ik vertel je graag de do’s en don’ts zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.

Het is goed om je te realiseren dat lang niet alle olie die te koop is, of in jouw voorraad kast staat, geschikt is voor babymassage.

Mijn voorkeur gaat uit naar een natuurlijke olie die gemaakt is van planten, zaden of pitten. Hier vertel ik je zo meer over!

Ik vermijd olie die gemaakt is uit aardolie (parafinnum liquidum). Aardolie is een minerale olie en is niet plantaardig. Het sluit de huid af en laat een erg glibberig laagje achter op de babyhuid na een babymassage.  Minerale olie draagt niet, tot nauwelijks bij aan de natuurlijke functie van de huid. Hoe komt het dan dat heel veel kant en klare producten die verkocht worden minerale olie bevatten? Het antwoord is heel simpel, deze olie is goedkoop. Het is ook niet per se slecht of schadelijk, maar er zijn zoveel betere keuzes! Vaak worden er ook allerlei (in mijn ogen onnodige) geurstoffen of parfums toegevoegd aan de olie voor babymassage.

Het gebruik van natuurlijke, en dan het liefst pure, onbehandelde, biologische ingrediënten is voor mij de meest logische keuze. Baby’s zijn tenslotte nog zo kwetsbaar en puur! Ook hoef je je dan geen zorgen te maken als er een handje of voetje met olie in het mondje verdwijnt terwijl je een babymassage geeft.

Er zijn verschillende plantaardige producten die zeer geschikt zijn voor de gevoelige babyhuid (en ook heerlijk voor de volwassen huid!). Bij Little and Loved maken wij gebruik van druivenpitolie, abrikozenpitolie, zoete amandelolie, sheabutter, rijstolie kokosolie. De massagecrème van Little and Loved bevat ook een deel 100% pure bijenwas. Deze ingrediënten zijn 100% puur en bevatten bovendien ook nog eens een heleboel vitamines, mineralen en antioxidanten die heel goed zijn voor de huid: Ze ondersteunen het zelfherstellende vermogen van de huid, voorkomen dat de huid uitdroogt en ze trekken makkelijk in de huid zonder glibberige laag achter te laten. Met uitzondering van de sheabutter hebben deze producten weinig, of een subtiele geur.
Benieuwd geworden? Neem eens een kijkje in de shop!

Als er in de familie allergieën voorkomen, is het verstandig om hiermee rekening te houden bij de keuze voor het type olie. Als jijzelf een notenallergie hebt is het verstandig om een olie te kiezen die niet gemaakt is van noten, zoals het geval is bij amandelolie. Bovendien is het altijd aan te raden om, voordat je een hele babymassage gaat doen, een klein druppeltje olie op het polsje van je baby aan te brengen. Hevige reacties zullen binnen 20-30 minuten al zichtbaar worden. Milde gevoeligheid kan na 12-24 uur optreden.

Baby’s kunnen dagelijks gemasseerd worden met olie of massage crème van Little and loved. De olie of crème zal de huid voeden en voorzien van vitamines en mineralen zonder de huid te verzadigen. Het gebruik ervan heeft geen gevolgen voor het ontvettende vermogen van de babyhuid.

Voeg je toch graag wat extra geur toe aan de olie? Dan kun je vanaf de leeftijd vanaf 2 maanden de basisolie verrijken met geurende etherische olie. Daarvoor raden we af om etherisch olie te gebruiken op de huid van je kleintje.

Let erop dat je 100% zuivere (biologische) olie gebruikt zonder toegevoegde kunstmatige geurstoffen. Deze oliën zijn niet goedkoop, maar je heb echt maar een paar druppeltjes nodig: Maximaal 1 druppeltje per 10 ml basisolie (0,5%). Gebruik de etherische olie nooit puur en onverdund op de huid.

Net als de basisolie kun je de met etherische olie verrijkte babymassage olie eerst testen op de binnenzijde van het polsje van je baby. Als er binnen 24 uur irritatie optreedt, is deze etherische olie niet geschikt. Een allergie ontstaat niet altijd direct, soms zijn effecten pas op langere termijn zichtbaar.

Niet alle etherische oliën zijn geschikt voor baby’s. Lavendel (lavendula) of (rode) mandarijn (citrus reticulata var. Mandarin) zijn wel heel geschikt. Ze zijn mild en daarom geschikt voor baby’s. Naast een heerlijke geur hebben etherisch oliën ook positieve effecten op het lichaam. Zo werkt lavendel ontspannend en kan het ondersteunend helpen bij onrust of slecht slapen. Mandarijn heeft een zonnige, vrolijke geur en werkt harmoniserend.

Onze pure en milde producten vind je in de shop.