,

Slaaptips voor baby’s: Natuurlijke Bedtijd

Slaaptips voor baby’s: Natuurlijke bedtijd

Al eens gehoord van natuurlijke bedtijd? Voor mij was deze term tot ruim een jaar geleden totaal nieuw. Maar wat had ik, toen mijn kids nog baby’s waren graag geweten wat ik nu weet. Ik vertel je slaaptips voor baby’s: Natuurlijke bedtijd.

Ik weet nog zo goed, dat ik na weer een gebroken nacht, voor dag en dauw beneden zat met ons zoontje. Heel stilletjes, want dan kon papa nog nog even een paar uurtjes slaap pakken voor hij ging werken. Buiten was het nog donker, de wereld sliep nog. Behalve mijn zoontje en ik. Tenminste zo voelde dat! Met de slaap nog in mijn ogen pakte ik het kinderliedjesboekje uit de boekenkast vol met kleurige kinderboeken. Om voor te lezen had ik echt te weinig puf en energie. Dus dan maar op de automatische piloot liedjes zingen voor mijn zoontje en plaatjes aanwijzen in het boekje. Terwijl wij daar samen zaten, in ons donkere huis met een klein lichtje aan, zong ik liedje voor liedje. Van opa bakkebaard tot hansjepansjekevertje. Mijn zoontje genoot maar ik was veel te moe om te kunnen genieten van dit moment van samenzijn.

Het enige wat door mijn hoofd spookte was. Hoe zorg ik er nou toch in hemelsnaam voor dat hij beter doorslaapt en niet nog voor het kraaien van de haan wakker wordt? Ik trek dit niet meer.

Een van de dingen die ik dacht dat wel zou helpen was om hem ‘s avonds later in bed te leggen. Dan zou hij vast ook in de ochtend later wakker worden. Maar nu weet ik dus waarom dat dus NOOIT gewerkt heeft!

Want ieder kind en iedere baby heeft een eigen natuurlijke bedtijd.

✻ Bij baby’s vanaf 6 weken tot kinderen van 6 jaar oud ligt deze tussen 18.00-20.00uur
Een natuurlijke bedtijd betekent écht in bed liggen én slapen.
Dus niet pas starten met de slaaproutine op of wakker liggen in bedje, maar écht slapen.

Hoe laat de natuurlijke bedtijd van jouw kindje is hangt af van een aantal factoren

  • de leeftijd van je kindje
  • het aantal slaapjes dat je kindje overdag doet
  • hoe je kindje is ” afgesteld”

Het inschatten van de natuurlijke bedtijd van je kindje is best lastig!  Hier valt vaak winst te behalen voor jou als ouder.

✻ De natuurlijke bedtijd van jouw kindje is waarschijnlijk vroeger dan je had gedacht.

Want op het moment dat jouw kindje de (overduidelijke) slaapsignalen laat zien, zoals gapen, jengelen en huilen ben je eigenlijk al aan de late kant. Juist die kleine en onopvallende vroege signalen zijn super belangrijk om te observeren. En dat dat soms moeilijk is ja dat klopt! Want zodra je kindje van je wegkijkt of het oogcontact verbreekt, dan is dat al een signaal van vermoeidheid. Je kindje sluit zich als het ware al een beetje af omdat het moe is.

Nou dat wist ik dus echt niet! Met al mijn goede bedoelingen heb ik mijn kinderen dus structureel te laat in bed gelegd….Ik was helemaal niet bezig met die subtiele signalen. Het is me zelf nooit opgevallen! Pas als er in oogjes gewreven werd, de oortjes gloeiend rood waren of gejengeld en nog vaker gehuild werd. Dan pas dacht ik dat mijn baby moe was. En daarom neem ik je graag mee in de zin en onzin over slaap bij baby’s en kinderen.

✻✻✻ F A B E L ✻✻✻

Later in bed leggen resulteert in goed doorslapen.
Dit is een slaapmythe en het tegendeel is waar!

✻✻✻ F E I T E N ✻✻✻

Je kindje maakt het stresshormoon cortisol aan bij

✻ (te) weinig slaap
✻ te lang wakker zijn
✻ te laat naar bed gaan

Dit stress hormoon zorgt ervoor dat

✻ jouw kindje juist moeilijk in slaap valt
✻ jouw kindje juist vaker wakker
wordt in de nacht
✻ jouw kindje vroeg wakker wordt in de ochtend.

Dus totaal het tegenovergestelde van wat je voor ogen hebt!

Slaap leidt tot slaap. Ja echt waar!

Tijdens de lessen babymassage én bij de huisbezoeken die ik doe als babyconsulent neem ik ouders mee in het observeren van de subtiele slaapsignalen van hun baby. Zonder uitzondering zijn ouders verrast en verbaasd als ik het verbreken van het oogcontact of het wegkijken benoem. Zij interpreteerden dit nooit eerder als een slaap signaal.

En wist je dat babymassage ook kan bijdragen aan een goede nachtrust voor jou en je kleintje? Lees er meer over in dit blog.

Voor optimale veiligheid tijdens het slapen van je kindje kun je meer lezen op  veiligheid.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *